Πρόληψη – Επαναχρησιμοποίηση

Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια τόνοι αποβλήτων. Η μείωση του συγκεκριμένου αριθμού αποτελεί σχεδόν από μόνη της, ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση μιας πιο βιώσιμης περιβαλλοντικά οικονομίας, που αντί για γραμμική θα είναι πλέον κυκλική.

Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και η ανάπτυξή του είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα από τα μείζονα εργαλεία για τον σχεδιασμό μιας πιο βιώσιμης, πράσινης κοινωνίας.

Απαιτεί αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων.
Ότι προηγουμένως θεωρούνταν “απόβλητο”, μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη.
Ταυτόχρονα, προϋποθέτει τη συμμετοχή και δέσμευση πολλών διαφορετικών ομάδων ανθρώπων, με τους ίδιους τους πολίτες και τις συνήθειές τους να είναι το κεντρικό σημείο για την επιτυχή αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος, από γραμμικό σε κυκλικό.

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ως ο αρμόδιος κατά νόμο Φορέας για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) στη Περιφέρεια Αττικής και σε εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και της στρατηγικής επιλογής για βιώσιμη ανάπτυξη και της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία, αναπτύσσει σχέδια/δράσεις στην κατεύθυνση της πρόληψης, για την προώθηση μεταξύ άλλων της Ανακύκλωσης, της Επαναχρησιμοποίησης, και της Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

Αρχικά με τις 127/2021 και 490/2021 και στη συνέχεια με την 343/2022 Αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ υιοθετήθηκαν οι βασικές συνιστώσες του «Πλαισίου Δράσεων για την προώθηση της Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης υλικών» και δρομολογήθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες για τις δράσεις επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Yποστηρικτικές  δράσεις

  1. «Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την υποστήριξη της αξιολόγησης των τοπικών δράσεων των ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής στο τομέα της πρόληψης επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης αποβλήτων».
  2. Πλαίσιο Δράσεων για την προώθηση της Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης υλικών»

Αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών για την προβολή στο διαδίκτυο και παρουσίαση της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης στο ευρύ κοινό