Παλαιό Φάληρο: Παράδοση 3 απορριμματοφόρων συλλογής βιοαποβλήτων και 841 καφέ κάδων ειδικής ανακύκλωσης από την Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμά μας, για μια Αττική – πρότυπο πράσινης ανάπτυξης με συνειδητοποιημένους πολίτες που διεκδικούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής»

Με την παράδοση σήμερα στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, 3 απορριμματοφόρων συλλογής στερεών αποβλήτων – τα οποία ανεβάζουν τον αριθμό του στόλου σε 4, καθώς ήδη είχε παραδοθεί από την Περιφέρεια ένα ακόμη – και 841 καφέ κάδων, συνεχίζεται ο κύκλος διανομής ειδικού εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων και κάδων ειδικής ανακύκλωσης από την Περιφέρεια, σε δήμους της Αττικής.

Την παράδοση του εξοπλισμού στον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Β. Κόκκαλη και την Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών Δ. Νάνου. Στη διαδικασία παράδοσης παραβρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Παλαιού Φαλήρου κ. Δημήτρης Μητρέλλος και στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου. Δείτε το σχετικό video εδώ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παράδοσης του εξοπλισμού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στη διαδικασία διανομής, αλλά και την άριστη συνεργασία με τους δήμους της Αττικής και δήλωσε:

«Βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά στο Παλαιό Φάληρο για να ενισχύσουμε περαιτέρω την προσπάθεια που κάνουμε για την «πράσινη» διαχείριση των βιοαποβλήτων. Σήμερα, παραδίδουμε ακόμη 3 σύγχρονα απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων, τα οποία προστίθενται σε αυτό που παραδώσαμε στο δήμο κατά τον πρώτο κύκλο διανομής από την Περιφέρειά μας. Θέλω να επισημάνω, την άριστη συνεργασία με τον δήμαρχο Γ. Φωστηρόπουλο, ο οποίος επιδεικνύει την ίδια προσήλωση και ευαισθησία σε ζητήματα περιβάλλοντος. Κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε την Αττική μια Περιφέρεια “Πράσινη”, που δε θα θάβει, αλλά θα επαναχρησιμοποιεί τα σκουπίδια της και θα αξιοποιεί το τελικό προϊόν προς όφελος των πολιτών για ένα καλύτερο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα, εκτός από τον εξοπλισμό, παραδίδουμε και εδαφοβελτιωτικά που προέρχονται ακριβώς από τη διαδικασία επανάχρησης των απορριμμάτων, τα οποία θα μπορέσουν να διατεθούν και στους πολίτες, ώστε να διαπιστώσουν ότι με τη δική τους συμμετοχή στην ανακύκλωση, τους επιστρέφονται χρήσιμα υλικά».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, στον χαιρετισμό του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Τον Ιανουάριο του 2020 στο Ζάππειο, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, όλοι οι δήμαρχοι δώσαμε μία υπόσχεση, ότι θα δημιουργήσουμε ένα νέο ρεύμα, το ρεύμα των καφέ κάδων των βιοαποβλήτων, προκειμένου η πόλη μας να μην γεμίζει απορρίμματα, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και τα οποία παλαιότερα θάβονταν. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε το 2021 στο δήμο του Παλαιού Φαλήρου και, πλέον, σκουπίδια που αντιστοιχούν σε σχεδόν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο θα κατέληγε στις χωματερές, ανακυκλώνεται και κομποστοποιείται. Στόχος μας για το 2022 χάρη στα τρία καινούργια απορριμματοφόρα και στους 850 περίπου κάδους είναι όλη η πόλη να αρχίσει να μπαίνει στο ρυθμό της ανακύκλωσης και των βιοαποβλήτων. Ήταν εξαιρετική προσπάθεια στο δήμο του Παλαιού Φαλήρου το 2021 καθώς έγινε στοχευμένα σε καταστήματα τα οποία παράγουν πάρα πολλά βιοαπόβλητα- όπως σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, παντοπωλεία και ανθοπωλεία, ενώ στη συνέχεια επεκταθήκαμε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατόρια, καφετέριες. Το 2022 εστιάζουμε και στα οικιακά βιοαπόβλητα. Πιστεύουμε ότι οι Παλαιοφαληριώτες θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια μας. Ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Πατούλη που έχει βάλει ως στόχο, την εμπέδωση της ανακύκλωσης στη συνείδηση των πολιτών».

Να σημειωθεί ότι τα απορριμματοφόρα και οι καφέ κάδοι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν κυρίως σε χώρους υψηλής συγκέντρωσης βιοαποβλήτων, όπως είναι τα υγειονομικά καταστήματα και οι Λαϊκές Αγορές, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δικτύου συλλογής μέσω του οποίου επιτυγχάνεται, τόσο η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, όσο και στην αύξηση των ποσοστών παραγωγής κομπόστ το οποίο θα αξιοποιείται από δήμους και πολίτες.

Φωτογραφικό υλικό

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ