Κυκλική οικονομία και στα λιπαντικά

Για το έργο και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος  Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί την Τετάρτη 15 Ιουλίου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις συμβεβλημένης μονάδας αναγέννησης λιπαντικών στον Ασπρόπυργο.

Κατά την ξενάγηση στη μονάδα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης παρακολούθησε από κοντά τη λειτουργία ενός πρωτοποριακού και καινοτόμου  συστήματος επεξεργασίας, το οποίο ξαναδίνει ζωή στα απόβλητα λιπαντικά έλαια και τα επιστρέφει αναγεννημένα προς χρήση, με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την οικονομία. Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος.

Η ορθή διαχείριση των Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ), μέσα από τη συλλογή, την αναγέννηση και την επαναχρησιμοποίηση, συμβάλλει καταλυτικά στην προστασία του Περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη της Δημόσιας υγείας και στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, καθώς τα ΑΛΕ είναι ένα επικίνδυνο και τοξικό υλικό.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Στη σημερινή μας επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΝΔΙΑΛΕ εδώ στον Ασπρόπυργο, είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να παρακολουθήσουμε από κοντά την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των λιπαντικών αποβλήτων. Πρόκειται για μία καινοτόμο και πρωτοποριακή μέθοδο με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη, η οποία αποτελεί πρότυπο σωστής διαχείρισης των αποβλήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Ως Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο και του στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζουμε με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην Αττική προκειμένου να περάσουμε σ’ ένα νέο σύγχρονο τρόπο ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, θα στηρίζουμε έμπρακτα κάθε επιχείρηση και πρωτοβουλία που είναι προς αυτή την κατεύθυνση και έχει αναπτυξιακό πρόσημο».

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ανακηρύξει το 2020, έτος ανακύκλωσης της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ώστε ως το 2025, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο έργων, δράσεων και παρεμβάσεων, να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να θάβονται ούτε στη Φυλή, ούτε πουθενά αλλού στην Αττική. Η προσπάθεια της Περιφέρειας βασίζεται σε 3 βασικές αρχές που είναι η στροφή στην κυκλική οικονομία για μία σωστή και ασφαλή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, οι πραγματικές λύσεις σε πραγματικό χρόνο και τρίτον η ενίσχυση της ανακύκλωσης για να οικοδομηθεί μια κοινωνική κυκλική οικονομία που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας την Αττική περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τον κόσμο.