Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής από την ανεξέλεγκτη είσοδο τρίτων Να λάβει άμεσα μέτρα η Κυβέρνηση ζητά ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός

Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου και στην εξυπηρέτηση των Δήμων της Αττικής έχουν προκληθεί τις τελευταίες δύο ημέρες από την παράνομη είσοδο αθιγγάνων και οικονομικών μεταναστών στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Φυλής.

Το φαινόμενο έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο ακόμη και τις πρωινές ώρες με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο, τόσο η ασφάλεια των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, όσο και των ατόμων που εισέρχονται με στόχο τον προσπορισμό διαφόρων αντικειμένων, καθώς δρουν παράλληλα με τις εργασίες που εκτελούνται στο ημερήσιο μέτωπο απόθεσης των απορριμμάτων.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ με την από 2-5-2013 ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός είχε δημόσια καλέσει τις αρμόδιες κρατικές αρχέςνα λάβουν μέτρα για την αποτροπή εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων.  

Σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Σγουρός επεσήμανε «Η κατάσταση στον ΧΥΤΑ έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς είναι τριτοκοσμικές. Άνθρωποι, απορριμματοφόρα, μπουλντόζες και σκουπίδια όλοι στον ίδιο χώρο με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Διαχείριση απορριμμάτων στον 21ο αιώνα υπό αυτές τις συνθήκες δεν γίνεται. Η φύλαξη ενός δημόσιου χώρου όπως είναι ο ΧΥΤΑ από τέτοιου είδους αθρόες εισροές ατόμων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από έναν δημόσιο φορέα, όπως ο ΕΔΣΝΑ. Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να τηρηθεί η έννομη τάξη και να δοθεί μια και καλή οριστική λύση».

Για λόγους ασφαλείας ο ΧΥΤΑ Φυλής θα παραμείνει κλειστός την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013.