Καθορισμός νέας ημερομηνίας για τις αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ

Στον καθορισμό νέας ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των έξι ανοικτών διαγωνισμών για τις εργασίες αποκατάστασης 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική και στα νησιά προχώρησε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από δεκάδες εργοληπτικές εταιρείες δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και οι έξι διαγωνισμοί κηρύχτηκαν άγονοι.

Οι έξι νέοι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου και ώρα 10 το πρωί και αφορούν αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ Νήσων Αττικής (Μέθανα-Αγκίστρι), Κερατέας, Μεγαρέων, Σπετσών, Β.Α. Αττικής (Βαρνάβας-Κάλαμος-Αυλώνας-Γραμματικό), Ν.Α. Αττικής (Π. Φώκαια – Καλύβια). Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 21,8 εκ. € με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των μη λειτουργούντων ΧΑΔΑ αποτελεί βασική προτεραιότητα της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, διασφάλισης της δημόσιας υγείας, αλλά και τήρησης των υποχρεώσεων της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

---------------------

Εν τω μεταξύ, αυστηρό μήνυμα σε όσους επιχειρούν να επαναποθέσουν ακατάλληλα υλικά στον ΧΥΤΑ Φυλής έστειλε εκ νέου σήμερα από τη συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Σγουρού στάθηκε έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Διάθεσης Απορριμμάτων και Αποκατάστασης του ΕΔΣΝΑ σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκε η απόρριψη ακατάλληλων υλικών στον ΧΥΤΑ Φυλής από οχήματα που ανήκουν σε Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αναφορά του προϊσταμένου φύλαξης τα εν λόγω οχήματα δεν εναπόθεσαν στα κύτταρα διάθεσης υπολείμματα απορριμμάτων ως όφειλαν, αλλά, μη αποδεκτά βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί υλικά. Ο ΕΔΣΝΑ θα προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες και κυρώσεις σε βάρος των συγκεκριμένων εταιρειών.

---------------------

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός απάντησε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ επισημαίνοντας ότι : 

Α) Είναι λανθασμένη και προϊόν παραπληροφόρησης η αναφορά της ΠΟΕ ΟΤΑ περί δήθεν μισθού που λαμβάνει ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ για την εν λόγω θέση. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους ΟΤΑ οφείλει να ανακαλέσει προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Β) Ο Σύνδεσμος δεν στρέφεται και δεν έχει στραφεί ποτέ κατά των συμβασιούχων εργαζομένων του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ. Αντιθέτως αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή τους στη λειτουργία του Συνδέσμου και αντιλαμβάνεται πλήρως την απαράδεκτη κατάσταση διαχρονικής ομηρείας στην οποία έχουν περιέλθει.

Γ) Για τα μηχανήματα του ΕΔΣΝΑ που έχουν υποστεί βλάβες και ζημίες υπάρχουν σε εξέλιξη :

  • Τρεις ξεχωριστές διαδικασίες απευθείας αναθέσεων που αφορούν στην επισκευή ενός πετρελαιοφόρου, τριών προωθητήρων και ενός συμπιεστικού μηχανήματος συνολικού ύψους 56.000 € περίπου.
  • Δύο τακτικοί επαναληπτικοί διαγωνισμοί για τη συντήρηση και επισκευή 5 προωθητήρων και 5 συμπιεστικών μηχανημάτων (ετήσιας διάρκειας) συνολικού ύψους αθροιστικά 400.000 €