Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε τηλεδιάσκεψη συναρμοδίων παραγόντων

Σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους και σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων, πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα τέθηκαν κατά τη τηλεδιάσκεψη του υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη και μελών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με Δημάρχους της Αττικής και Αντιπεριφερειάρχες, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκτός από τον αρμόδιο υπουργό, ο υφ. Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου, ο Γ. Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, Χωρικοί και Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και η πλειοψηφία των Δημάρχων της Αττικής.

Κατά την τηλεδιάσκεψη δόθηκαν διευκρινιστικές απαντήσεις, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών.

Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση ο υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης ο οποίος εστίασε στη σημασία η χώρα να κάνει βήματα μπροστά στα περιβαλλοντικά ζητήματα, με έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Σ΄ αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι στηρίζει το σχεδιασμό της Περιφέρειας προς αυτή την κατεύθυνση. «Είμαστε εδώ να διευκολύνουμε για να δοθούν επιτέλους ριζικές λύσεις» ανέφερε.

Στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας πως η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι αποφασισμένη να λύσει οριστικά αυτό το θέμα που αποτελεί διαχρονική παθογένεια, με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. «Είναι μία εθνική υπόθεση πάνω από κομματικές ταυτότητες και έχουμε την ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές να δώσουμε λύσεις», τόνισε.

Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε το θέμα να ξανατεθεί αναλυτικά σε επόμενη τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημάρχων και μελετητών.

Οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ευχαρίστησαν τον κ. Πατούλη για την πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας τη χρησιμότητα της συζήτησης και την ανάγκη να υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας της Αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Αικ. Αδαμοπούλου, Β. Κόκκαλης (πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ), Στ. Αντωνάκου, Δ. Νάνου, Μ. Κουρή, Ελ. Δουνδουλάκη, Β. Θεοδωρακοπούλου, Λ. Κεφαλογιάννη, Γ. Δημόπουλος, Ελ. Κοσμόπουλος, Θ. Αυγερινός, Ανδ. Λεωτσάκος, Ν. Πέππας, , Αθ. Βαθιώτης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αθ. Κατσιγιάννης, η Εντεταλμένη Περ. Σύμβουλος Ευρ. Κοσμίδη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ιωάν. Σελίμης.

Επίσης οι Δήμαρχοι Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κ. Αλλαγιάννης Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Παπάγου Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Γ. Βούρος, Κερατσινίου Χ. Βρεττάκος, Φιλοθέης - Ψυχικού Δ. Γαλάνης, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης,  Αιγάλεω Ι. Γκίκας, Πόρου Γ. Δημητριάδης,  Ιλίου Ν. Ζενέτος, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος,, Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης, Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Αλίμου Αν. Κονδύλης, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος, Περάματος Ι. Λαγουδάκης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Παιανίας Ισ. Μαδης, Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης, Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, Σπάτων Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, Λυκόβρυσης – Πεύκης Αν. Μαυρίδης, Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Δάφνης – Υμηττού Αν. Μπινίσκος, Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, Πειραιά Ι. Μώραλης, Χαϊδαρίου Ευ. Ντηνιακός, Ελευσίνας Αρ. Οικονόμου, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Φυλής Χρ. Παππούς, Τροιζηνίας – Μεθάνων Σπ. Πολλάλης, Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, Μεγάρων Γρ. Σταμούλης, Ν.Σμύρνης Στ. Τζουλάκης,  Μαραθώνα Στ. Τσίρκας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού Στ. Τσίρμπας, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Π. Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος, Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, ο Αντιδήμαρχος Περιστερίου ο Γ. Τσίνας, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δ. Καλλιθέας Κ. Ευσταθίου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης Β. Κρητικός, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δ. Γλυφάδας Αννα Καυκά, ο Γ. Γρ του Δήμου Αχαρνών Γ. Δημητρακόπουλος, η Γ. Γρ. Δήμου Νίκαιας – Ρέντη Νέλλη Παπαχελά, ο Δ. Σύμβουλος Κηφισιάς Γ. Σκορδίλης.