Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία"

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" με τίτλο "Χρειαζόταν ναυπηγός, έβαλαν ηλεκτρολόγο", από το Γραφείο Τύπου του ΕΔΣΝΑ δόθηκε η παρακάτω απάντηση :

«Ο ΕΔΣΝΑ εκ της συστατικής του πράξης είναι γνωστό ότι αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με διευρυμένες αρμοδιότητες που ξεκινούν από τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι τη ναυπήγηση πλοίων (κυρίως ποντοπόρων), συνεχίζοντας τη μακραίωνη παράδοση της χώρας μας στη ναυτιλία.

Αν και με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες στον τομέα της ναυπήγησης πλοίων και της ναυτιλίας (και δη της ποντοπόρου) εν τούτοις δεν διαθέτει στο δυναμικό του υπάλληλο με ειδικότητα ναυπηγού, πρώτου ή δεύτερου μηχανικού, μούτσου ή λοστρόμου με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να αναθέτει πρόσθετα καθήκοντα σε υπαλλήλους με παρεμφερείς ειδικότητες.

Ευελπιστούμε ότι με το υφιστάμενο κύμα κινητικότητας στο δημόσιο τομέα, το πρόβλημα θα αποκατασταθεί με την πρόσληψη υπαλλήλου αναλόγων προσόντων και αντίστοιχης ειδικότητας».

Αυτή θα μπορούσε να ήταν μία απάντηση με αρκετή δόση χιούμορ στο από 20-11-2013 δημοσίευμα της εφημερίδας σας σε βάρος ποιού άλλου – του ΕΔΣΝΑ -  υπό τον ευρηματικό με τίτλο «Χρειαζόταν ναυπηγός, έβαλαν ηλεκτρολόγο» που αναφέρεται στη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό.

Επειδή όμως από το γελοίο στο σοβαρό η απόσταση είναι τεράστια, οφείλουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας για τα εξής :

  • Το δημοσίευμα όπως και όλα τα υπόλοιπα είναι απροκάλυπτα προκατειλημμένο κατά του ΕΔΣΝΑ με μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων. Καλούμε πλέον τους αναγνώστες σας να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα δημοσιεύματα που αφορούν στον ΕΔΣΝΑ καθώς διαστρεβλώνεται μονίμως η αλήθεια.
  • Χαρακτηριστικά επισημαίνουμε ότι χθες, εκδόθηκε νέα ανακοίνωση για την εξαγωγή των παλαιών τεφρών του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Απορριμμάτων με την οποία δόθηκε λύση σε ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, και η εφημερίδα σας που είχε ασχοληθεί με το θέμα στο παρελθόν με ολοσέλιδα αφιερώματα δεν έκανε τον κόπο να αφιερώσει ούτε … μονόστηλο.
  • Στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό τόσο ο Προϊστάμενος του Τμήματος όσο και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης είναι ΠΕ Μηχανικών με ειδικότητα Μηχανολόγου Μηχανικού οι οποίοι προφανώς υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του ν.6422/34 που επικαλείται το δημοσίευμα και επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα για τη λειτουργία του χώρου.
  • Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ειδικότητας ΔΕ Ηλεκτρολόγων, είχε οριστεί ως υπεύθυνος για συγκεκριμένα αντικείμενα με απόφαση ανάθεσης καθηκόντων του πρώην προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ στις 15-4-2011.
  • Η απόφαση ανάθεσης καθηκόντων αποτελεί δικαίωμα της εκάστοτε διοίκησης για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, ωστόσο σύμφωνα με τον νόμο 3584/2007 έχει διάρκεια ισχύος δύο μήνες από την υπογραφή της. Επομένως η συγκεκριμένη απόφαση δεν ισχύει από τον Ιούνιο του 2011 και η κινδυνολογικού χαρακτήρα καταγγελία της ΕΜΔΥΔΑΣ και ό,τι αυτή έχει προκαλέσει στερείται αντικειμένου.
  • Για τα παραπάνω έχει ενημερωθεί εγγράφως ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης. 

Κλείνοντας και επειδή είναι «οξύμωρο» η «Ελευθεροτυπία» να κάνει λογοκρισία, παρακαλούμε για τη δημοσίευση ολόκληρης της απάντησής μας, σε χώρο ίσης έκτασης με το δημοσίευμα της εφημερίδας σας.