Εισαγωγικά Στοιχεία

Η ανανέωση του περιεχομένου είναι υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Ποιότητας , πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία – δηλαδή σε ένα οικονομικό μοντέλο όπου η αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων παραμένει στην οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερο και η παραγωγή αποβλήτων περιορίζεται στο ελάχιστο, αποτελεί πλέον μη αναστρέψιμη  παγκόσμια τάση /αναγκαιότητα.

Ότι προηγουμένως θεωρούνταν “απόβλητο”, μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη. Η επιλογή αυτή σημαίνει προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων.

Ταυτόχρονα, προϋποθέτει τη συμμετοχή και δέσμευση πολλών διαφορετικών ομάδων ανθρώπων, με τους ίδιους τους πολίτες και τις συνήθειες τους να είναι το κεντρικό σημείο για την επιτυχή αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος, από γραμμικό σε κυκλικό.

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), αρμόδιος για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων  στη Περιφέρεια Αττικής,  σε εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και της στρατηγικής επιλογής για τη βιώσιμη ανάπτυξη με μετάβαση από το γραμμικό στο κυκλικό μοντέλο οικονομίας, αναπτύσσει σχέδια /δράσεις στην κατεύθυνση της πρόληψης, για την προώθηση μεταξύ άλλων της Ανακύκλωσης, της Επαναχρησιμοποίησης, και της Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Η δημιουργία στο website του ΕΔΣΝΑ της σελίδας  ΠΡΟΛΗΨΗ-ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ είναι σε  υλοποίηση των προβλέψεων  του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Αττικής.  

Φιλοδοξούμε να έχει διαρκή ενημέρωση και την ανάδειξη καλών παραδειγμάτων και πρακτικών που ο κάθε πολίτης μπορεί να εφαρμόσει.

Ορισμοί

«Επαναχρησιμοποίηση»: Κάθε εργασία με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχεία που δεν είναι απόβλητα χρησιμοποιούνται εκ νέου για τον ίδιο σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν.

«Προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση»: Κάθε εργασία ανάκτησης που συνιστά έλεγχο, καθαρισμό ή επισκευή, με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχεία προϊόντων που αποτελούν πλέον απόβλητα προετοιμάζονται, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν χωρίς άλλη προεπεξεργασία.

«Δημιουργική επαναχρησιμοποίηση»: Ο όρος  «Upcycling» , είναι ο διεθνής όρος για την δημιουργική επαναχρησιμοποίηση όπως διατυπώνεται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος: είναι η διαδικασία μετατροπής υποπροϊόντων, απορριμμάτων, άχρηστων ή ανεπιθύμητων προϊόντων σε νέα υλικά ή προϊόντα που θεωρούνται μεγαλύτερης ποιότητας, όπως καλλιτεχνική αξία ή περιβαλλοντική αξία.

 

Νομοθεσία

Εστιάζοντας στην εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου, μνημονεύουμε ειδικότερα τα ακόλουθα:

  • Τον Φεβρουάριο του 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε Το νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία έως το 2050  ζητώντας πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη μιας ουδέτερης ως προς τον άνθρακα, περιβαλλοντικά βιώσιμης, χωρίς τοξικές ουσίες και πλήρως κυκλικής οικονομίας έως το 2050, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κανόνων ανακύκλωσης και δεσμευτικών στόχων για τη χρήση και την κατανάλωση υλικών έως 2030.

  • Σε εθνικό επίπεδο, μετά το Νέο σχέδιο δράσης της Ελλάδας για την κυκλική οικονομία (Μάρτιος 2021), εργαλείο στρατηγικής όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος  αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,  έχουμε :

    i) Το νέο Νόμο 4819/2021 «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές – πολεοδομικές, ενεργειακές και συναφείς επείγουσες ρυθμίσεις.»[1], όπου ενσωματώνονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2018/851 και 2018/852 και προάγονται η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία σε βασικά εργαλεία πολιτικής για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή θεώρηση.

     ii) Την Πράξη 11 της 29.4.2022 του Υπουργικού Συμβουλίου με τίτλο «Έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.» [2]






[1] ΦΕΚ 23-7-2021, τ. Α, αρ.129

[2] ΦΕΚ 03-05-2022, τ. Α, αρ.83